Wat is RS (Relative Safety of relatieve veiligheid) ?

Relatieve veiligheid
Relatieve veiligheid

RS staat voor Relative Safety of relatieve veiligheid.

De RS is onze eigen ijzersterke fundamentele indicator in onze beleggingssoftware.
Het is geen indicator die enkel veilige aandelen toont. Beleggen zonder risico bestaat immers niet maar we kunnen wel proberen om het risico in te schatten en ernaar handelen. Omdat niet iedereen genoeg onderlegd is of de tijd heeft om jaarrekeningen en verslagen na te lezen, heeft VectorVest daarom een eigen indicator, op basis van fundamentele analyse, ontwikkeld om aandelen te screenen op relatieve veiligheid.

Beleggingen is risico’s nemen en dus bestaat ook de kans dat je als belegger geld verliest. Ieder van ons moet weten hoeveel geld hij kan veroorloven om te verliezen op één enkele investering. Zelfs als het risico extreem hoog is, kunnen we bijvoorbeeld wel comfortabel zijn met het kopen van een euromillionsticket omdat we het verlies kunnen dragen. Aandelen kopen is echter heel wat anders. We gebruiken daarvoor grotere bedragen, bedragen die het  verschil kunnen maken in de manier waarop we leven. Zodra we onze “tolerantie voor risico’s” hebben vastgesteld, kunnen we ons concentreren over de beoordeling van de risico’s van individuele aandelen. Weten hoe veilig (of riskant) een aandeel is, kan het verschil maken tussen geld verdienen of geld verliezen als investeerder. Hieronder de belangrijkste factoren die VectorVest gebruikt tot het bekomen van een RS score:

  1. De voorspelbaarheid van de kwartaalresultaten

Het grootste risico voor aandeelhouders is dat het bedrijf dat niet voldoet aan de winstverwachtingen. Als een bedrijf de winstverwachtingen van analisten niet haalt, kan je een negatieve koersreactie verwachten. Daarom is de allerbelangrijkste factor bij het beoordelen van een aandeel de waarschijnlijkheid dat de winsten zullen voldoen aan de verwachtingen van de analisten. Een bedrijf met een gevestigde staat van dienst in consistente, voorspelbare winstprestaties is veel waarschijnlijker om te voldoen aan deze marktverwachtingen. Deze aandelen met een gevestigde staat hebben een zeer hoge RS score in VectorVest.

  1. Verhouding schuld/eigen vermogen

Een bedrijf dat zich deels financiert met schulden moet de winst na intrestbetalingen verdelen over minder aandeelhouders want het heeft minder eigen kapitaal nodig. Dit is op het eerst zicht financieel verstandig, maar sommige bedrijven overdrijven hiermee. Pas daarom op voor bedrijven met te hoge schulden. Laat u niet misleiden door het waarderen van een bedrijf gebaseerd op zijn cashflow. Een bedrijf dat na rente- en belastingbetalingen geen positief resultaat kan rapporteren, is namelijk in grote problemen. Veilige aandelen hebben lage ratio’s van schuld t.o.v. het eigen vermogen.

  1. De marktkapitalisatie

De marktkapitalisatie dit is de totale waarde van het bedrijf op de beurs. Dit bekom je door het totaal aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de huidige beurskoers.

Het klopt dat aandelen van grote bedrijven over het algemeen veiliger zijn dan die van kleinere bedrijven. Veel fondsbeheerders mogen zelfs niet beleggen in bedrijven met een kleine omzet of marktkapitalisatie. Het is onwaarschijnlijker dat grotere bedrijven van de ene op de andere dag zullen verdwijnen. Beleggers mogen er echter niet vanuit gaan dat de aandelen van een bedrijf veilig zijn alleen omdat ze van grote bedrijven zijn. Grootte is lang niet zo belangrijk voor een aandeleninvesteerder dan te weten hoe de inkomsten van het bedrijf gaan evolueren. Het is vrijwel onmogelijk om de winsten van bedrijven in cyclische sectoren met enige mate van nauwkeurigheid te voorspellen. Daarom is de RS score voor deze cyclische aandelen meestal onder het gemiddelde.

  1. Koersgedrag

Om het gedrag van de aandelenkoers te evalueren maakt men gebruik van het absoluut prijsgedrag. Omdat alle dingen de neiging hebben om naar een gemiddelde te evolueren, zullen de aandelen die ver boven hun voortschrijdende gemiddelden noteren eerder dalen, en aandelen die ver onder voortschrijdende gemiddelden noteren eerder stijgen. Dit fenomeen wordt reversie naar het gemiddelde genoemd (reverse to the mean). Daarom zijn aandelen die ver boven hun voortschrijdend gemiddelde zijn gestegen riskanter dan aandelen die ver onder hun voortschrijdend gemiddelde zijn gezakt.

  1. Historiek / levensduur

Als alle andere factoren gelijk zijn, is er minder risico bij het omgaan met een bedrijf met een lange staat van dienst dan een bedrijf dat gloednieuw is. Jonge bedrijven bieden enkele van de beste investeringsmogelijkheden, maar ze hebben wel een groter risico op potentiële valkuilen die fataal kunnen zijn.

  1. Dividendgeschiedenis.

Wanneer een bedrijf een dividend uitkeert, wordt aangenomen dat het bedrijf ook een goed financieel trackrecord heeft. Daarom wordt ook aangenomen dat bedrijven die dividenden uitkeren  veiliger zijn dan bedrijven die geen dividend uitkeren. Een bedrijf hoeft geen dividend uit te keren om een veilig aandeel te zijn. Maar als het wel een dividend uitkeert, moet het dividendbedrag zonder uitzondering behouden worden of stijgen. Een verlaging van het dividend is een héél grote waarschuwing en reflecteert slecht op het management en de RS score.

 

Aandelen met een RS boven 1.00 (op een schaal van 0.00 tot 2.00) hebben een bovengemiddelde financiële prestatie en minder variatie in hun groeivoorspellingen. Scores boven de 1.2 voor RS zijn zeer goed, alles boven de 1.4 is uitstekend ! Zelden gaat de RS echter boven de 1,5.
90% van de bedrijven met een hoge RS kloppen keer op keer de vaak hoog gespannen analistenverwachtingen bij kwartaalresultaten.

3 thoughts on “Wat is RS (Relative Safety of relatieve veiligheid) ?

  1. zeer interessant artikel ….. er mogen er meer zo komen….bedankt …… m b gr Pierre

  2. Bedankt voor deze info echter als Belgische vertegenwoordiger van VV heeft Tom deze uiteenzetting reeds heel mooi en meerdere keren naar voor gebracht.

  3. Heel interessant om dit in een overzichtelijk en geschreven samenvatting te lezen. Van mij mogen alle indicatoren zo eens de revue passeren.
    Merci !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

l
+