Wanneer moet ik verkopen?

Wanneer moet ik aandelen verkopen ?
Wanneer moet ik aandelen verkopen ?

De vragen “wat moet ik kopen” en “wanneer moet ik kopen” worden het vaakst gesteld maar de vraag “wanneer moet ik verkopen” is minstens even belangrijk.

VectorVest geeft voor elk aandeel uit de database een aanbeveling: kopen, houden of verkopen.

Voor het geven van deze aanbeveling  houdt de beleggingssoftware rekening met een combinatie van zowel technische als fundamentele analyse. Technisch kijken we naar het 65-daags voortschrijdend gemiddelde van de slotkoers en passen we deze nog aan voor de fundamentals.
Bij uitstekende fundamentels wordt de stop loss (de koers waaraan we verkopen) verlaagd: dit  betekent dat we bij uitstekende bedrijven bij dalende koersen minder snel zullen verkopen.
Bij bedrijven met zwakke fundamentals zijn we strenger en verhogen we onze stop loss.
De koers vanaf wanneer VectorVest een verkoopsignaal afgeeft wijzigt dus ook elke dag mee op basis van de laatst beschikbare gegevens.

Concreet wil dit zeggen dat we deze verkoopaanbeveling elke dag bekeken wordt door VectorVest op basis van de koers maar ook op basis van de herberekende stop loss.

Hieronder zie je het voorbeeld van Colruyt in VectorVest.

  • Bovenaan de balk staat de koop/houd/verkoop status. Het koopsignaal in VectorVest is groen, houden is geel en verkopen is rood.
  • De lichtblauwe lijn op de grafiek is de meebewegende stop loss.

Op deze grafiek zie je het eerste verkoopsignaal in juni 2021. De koers was € 45,85 toen het aandeel voor het eerst op Verkopen sprong. De gele E in het vierkantje op deze grafiek toont dat er toen resultaten (E van Earnings) bekend gemaakt werden. Op de scherpe daling van de resultaten zakte de koers door de stop loss en kwam er de eerste verkoopaanbeveling.

Naast de aankoop en verkoopaanbeveling in VectorVest is er ook nog een houden aanbeveling. Deze ontstaat wanneer de stop loss hoger is dan de koers en één van de 3 andere voorwaarden (zie hiervoor het blogartikel over wanneer moet ik aankopen) om aan een koopaanbeveling te komen nog niet voldaan is.

In de tab “portfolios” ben je niet verplicht om met de VectorVest stop loss te werken, maar kan je ook kiezen voor een andere stop loss zoals de traditionele trailing stop loss of het bereiken van een bepaald winstpercentage. Tijdig je verliezen nemen is belangrijk, welke methode voor jou het best past, moet je zelf bepalen.

Andere factoren die u best mee in rekening neemt om al dan niet een aandeel te verkopen:

  • Hoeveel procent cash heeft u nog om in te spelen op opportuniteiten? Iemand die geen cash heeft, raden we aan om de stop loss te respecteren: zo bouw je als belegger automatisch terug cash op. Iemand die een grote cashpositie heeft, kan eventueel een meer afwachtende houding aannemen
  • Hoe presteren de beurzen in het algemeen; zijn ze in een stijgende of een dalende lijn? Als de beurzen pieken en uw aandeel springt op verkopen, dan is er ongetwijfeld iets aan de hand met uw aandeel. Maar als de beurzen zwaar onderuit gaan, dan springen zelfs de beste aandelen op verkopen springen.
  • Wat is uw beleggingshorizon? Als je het geld gauw nodig hebt of ben je een trader op korte termijn, dan kan je best altijd de stop loss respecteren. Een lange termijn belegger kan overwegen om een meer afwachtende houding aan te nemen.
  • Wat is uw beleggingsstijl? Bent u een voorzichtige, conservatieve, speculatieve of agressieve belegger?
  • Wat soort aandeel springt op sell: een kwaliteitsaandeel of een speculatief aandeel waar veel risico aan kleeft?
  • Is er nieuws over de sector of over het aandeel waarop het aandeel negatief reageerde? Wees alert als een aandeel daalt o.w.v. slechte kwartaalresultaten.
  • Kan u de volatiliteit van dit aandeel verdragen? Mensen die ’s nachts wakker liggen omdat hun aandelen dalen, kunnen best altijd een stop loss respecteren.
  • Is de weging van dit aandeel in de portefeuille niet te ver opgelopen ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

l
+