Wanneer krijgt een aandeel een koopsignaal in VectorVest?

Wanneer krijg je een koopsignaal in VectorVest
Wanneer krijg je een koopsignaal in VectorVest

Volgende criteria moeten voldaan worden om een koopsignaal te krijgen in de beleggingssoftware van VectorVest

  1. VST moet hoger zijn dan 1.00

De VST is onze masterindicator en is de combinatie is van de relatieve waarde (RV), de relatieve sterkte (RS) als de relatieve timing (RT). Deze combinatie van RV, RS en RT moet dus hoger zijn dan 1.00

  1. De RT moet hoger zijn dan 1.00

De RT op zichzelf moet boven de 1.00 zitten want anders zitten we in een downtrend. Want we willen investeren in ondergewaardeerde, veilige aandelen in een uptrend.

  1. De koers moet boven zijn stop loss prijs noteren

Ook al zit de koers in een uptrend en is de VST boven de 1.00, als de koers onder zijn stopprijs noteert, dan mag je nog niet kopen.

  1. De prijs moet sneller stijgen dan de stop loss

Het laatste criterium is de moeilijkste om op papier uit te leggen, op een grafiek is dit veel duidelijker. We willen niet alleen dat de koers stijgt maar we willen ook dat de koers sneller stijgt dan de stop loss. Onze stop loss is het 65-daags voortschrijdend gemiddelde van de slotkoers en deze wordt aangepast aan de fundamentals van het bedrijf.

Het koopsignaal in de praktijk

De koers vanaf wanneer VectorVest een koopsignaal afgeeft wijzigt dus ook elke dag mee op basis van de laatst beschikbare gegevens. Concreet wil dit zeggen dat deze verkoopaanbeveling elke dag bekeken wordt door VectorVest op basis van de koers maar ook op basis van de herberekende stop loss.

Hieronder zie je het voorbeeld van Colruyt in VectorVest met bovenaan de balk met de koop/houd/verkoop status. Het koopsignaal in VectorVest is groen, houden is geel en verkopen is rood. De lichtblauwe lijn op de grafiek is de meebewegende stop loss. In de onderstaande grafiek van Colruyt ziet u na de daling van het aandeel een eerste koopsignaal verschijnen eind februari 2023. Naast de aankoop en verkoopaanbeveling in VectorVest is er ook nog de houden aanbeveling.
Deze ontstaat wanneer de stop loss hoger is dan de koers en één van de 3 andere voorwaarden (zie hiervoor het blogartikel over wanneer moet ik aankopen) om aan een koopaanbeveling te komen nog niet voldaan is

.

Grafiek van Colruyt
Grafiek van Colruyt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

l
+