Wanneer kopen tijdens / na een berenmarkt?

Wanneer kopen tijdens / na een berenmarkt?

Op 27 februari 2020 kregen we voor Europa een Confirmed Call Down, in USA volgde de Confirmed Call Down op 28 februari 2020.
De Confirmed Calls zijn onze meest trage indicatoren, het laatste signaal dat we geven om defensief te worden.

Het is sindsdien heel hard gegaan.
Sinds de piek van de markten op 19 februari tot de (voorlopige?) low van 23 maart van de Amerikaanse markten, daalde de US beurzen als volgt:

We kregen niet alleen de snelste correctie ooit (10% daling in 6 dagen), we kregen meteen een berenmarkt te verduren. De Dow Jones Industrial daalde liefst 36,6% in 5 weken!
Ondertussen zijn de beurzen aan het herstellen. Is dit een bull trap, of krijgen we een V-herstel van de beurzen?

Niemand kan de beurs voorspellen, wij ook niet, maar hier kan u rekening mee houden.

Persoonlijk gebruik ik altijd, op enkele uitzonderingen na, de Confirmed Calls Up om in de markt te stappen. Wanneer zal ik niet wachten op een Confirmed Call Up? Na een berenmarkt of zware correctie, weet ik dat het 3 tot 4 weken na de low kan duren alvorens we een Confirmed Call Up krijgen. Op dat moment kijk ik niet alleen naar snellere marktsignalen, maar ook: is de markt aan het overdrijven?

Maar eerst dit: wanneer krijgen we een Confirmed Call Up?

• De VVC, onze eigen index, moet 2 x 5 opeenvolgende dagen stijgen.
• De BSR, de Buy To Sell Ratio, moet hoger eindigen dan 1.

De VVC is het rekenkundig gemiddelde van alle 8.200 Amerikaanse (of 1.900 Europese) aandelen op de markt. We gebruiken deze VVC, onze eigen index, om de trend van de markt te herkennen.

Op woensdag 1 april was voorwaarde 1 al vervuld: onze eigen index steeg 2 x 5 opeenvolgende dagen. Dat kan je hieronder zien:

$ 37,42 (1 april) was hoger dan $ 37,30 (25 maart), en op haar beurt was $ 37,30 (25 maart) hoger dan $ 35,14 (18 maart), maw, onze index steeg 2 x 5 opeenvolgende dagen.
Sindsdien is de index nog aanzienlijk hoger gegaan… Vandaag, 9 april, noteert onze index $ 41,11.

De 1ste voorwaarde was dus vervuld.
Maar om een Confirmed Call Up te krijgen, moet er aan 2 voorwaarden voldaan worden.

De 2de voorwaarde: de Buy To Sell Ratio (BSR) moet hoger zijn dan 1.

En daar knelt het schoentje. Ieder aandeel krijgt een aanbeveling: Buy, Hold of Sell. Dat heeft niets te maken met aanbevelingen van analisten, maar wel:

Als een aandeel aan bepaalde parameters voldoet, springt het op Buy.
Als een aandeel onder de stop loss gaat, dan springt het op Sell.
Als een aandeel boven de stop loss noteert, maar niet alle parameters voldoen om een Buy te krijgen, dan staat het aandeel op Hold.

Het probleem op 1 april was:

De aandelenmarkten waren enorm hard afgestraft. Nogmaals: Dow Jones daalde 36,6% in 5 weken tijd. Daardoor waren enorm veel aandelen op Sell gesprongen. Dit was de situatie op 1 april:

Slechts 150 aandelen staan op Buy en liefst 6.830 aandelen staan op Sell.

Voor een Confirmed Call Up, heb je meer Buys dan Sells nodig. Dit is een situatie die nog wel even kan duren. Bij extreem sterke dalingen op korte termijn zoals we nu meegemaak hebben, schat ik dat het nog 3 à 4 weken zal duren voor een BSR boven de 1 geraakt eens de low gepasseerd is. De vraag is natuurlijk: ligt de low al achter ons?

Of de low achter ons ligt, weet niemand. Maar de meeste van mijn abonnees, weten dat de BSR boven de 1 moet eindigen voor een Confirmed Call Up. Maar we hebben ook veel prille abonnees die VectorVest nog niet (goed) kennen.

In deze blog wil ik u laten zien hoe u het moment kan bepalen wanneer u terug instapt. Het hangt allemaal af van uw beleggersprofiel: hoeveel risico bent u bereid om te nemen? Immers, hoe sneller het marktsignaal, des te groter de kans dat het toch een vals signaal zou kunnen zijn. Daarom noemen wij onze Confirmed Calls de meest trage, maar ook de meeste betrouwbare marktsignalen.

Stel dat u meer risico wilt nemen, dan zijn dit de marktsignalen, van snel naar traag. Ook geef ik de situatie vandaag weer:

1/ Primary Wave Up:

De Primary Wave is ons snelste signaal. We vergelijken de index van vandaag met die van 5 handelsdagen geleden. We kregen in USA de eerste Primary Wave Up op woensdag 25 maart. Dat ziet u hier: $ 37,30 (25/03/2020) is hoger dan $ 35,14 (18/03/2020)

Persoonlijk werk ik nooit met de Primary Wave Up.

2/ Green Light Buyer

De Green Light Buyer betekent: u koopt 1 aandeel bij een groen vakje in de VVC Price (onze eigen index). Wanneer krijg je een groen vakje bij de VVC Price (1ste kolom):

Als onze index hoger is dan gisteren én hoger is dan 5 handelsdagen geleden, krijg je een groen licht. Wanneer gebeurde dit voor het eerst: donderdag 26/03/2020:

$ 39,10 (26/03) was hoger dan $ 37,30 (25/03) én was ook hoger dan $ 35,92 (19/03). Zie afbeelding hierboven.

3/ DEW UP

Dit is een technisch signaal. We kregen een DEW UP signaal op maandag 6 april 2020.

4/ GLB RT KICKER UP

Dit vind ik een interessante. Hoe verkrijg je deze?

Eerst moeten we een groen licht hebben in onze eigen index: deze index moet dus hoger zijn dan gisteren én hoger zijn dan 5 dagen geleden. Maar dit groene licht moet bevestigd worden door een ster. Hoe krijg je een ster?

We kijken naar RT: onze korte termijn momentum indicator. Heel eenvoudig te begrijpen, op een schaal van 0 tot 2: hoe hoger de RT, hoe hoger het momentum.
Wat gaan we nu doen?
We nemen het 10 daags gemiddelde van RT (korte termijn) en we vergelijken dit met het 15 daags gemiddelde van RT (middellange termijn).

Als we een groen licht hebben in onze eigen index + het 10daags gemiddelde van RT is hoger dan het 15daags gemiddelde van RT: dit betekent dat de stijging van onze index wordt bevestigd door aantrekkend momentum. Op die moment zal u een groen licht zien verschijnen met een ster.

Wanneer is dit voor het eerst gebeurd?

Op maandag 6 april 2020

We zien immers dat de RT enorm aan het aantrekken is. Op 1 april noteerde de RT nog 0.57 en vandaag (09/04/2020) noteert de RT al 0.83.

U merkt dat er op 9 april nog geen ster bijstaat, maar op het moment dat ik deze blog schrijf, is de markt nog “open” (17.25 u). Die ster wordt pas toegekend op het einde van de handelsdag. Als de markt straks in de plus eindigt (momenteel + 2%), dan zullen we een groen vakje met een * krijgen.

5/ MTI boven de 1

De MTI staat voor Market Timing Indicator. Dit is een combinatie van VVC Price (eigen index), de RT (korte termijn momentum indicator) en BSR (Buy To Sell Ratio). De MTI noteert ook op een schaal van 0 tot 2. Sommige beleggers stappen in van zodra de MTI 1 of hoger dan 1 noteert. Dit was het geval op woensdag 8 april.

6/ Confirmed Calls

We zitten dus nog in een Confirmed Call Down.

Vandaag, 09/04/2020, hebben we een Buy To Sell Ratio (BSR) van …. 0,08.
Slechts 429 Buys en liefst 5.089 sells.
Stel, en nogmaals, niemand weet het, maar stel dat de bodem achter ons ligt, dan zal het nog een ganse tijd duren voor we een BSR boven de 1 krijgen.

Eigenlijk kan je concluderen:

Al onze market timing signalen staan op UP, en dit al langer dan vandaag ….. Behalve de Confirmed Calls.

In 2008 heb ik dit ook gezien: alles stond op “UP”, behalve onze Confirmed Calls. En nadien gingen de markten opnieuw kopje onder. Het kan dus zijn dat we vandaag met een bull trap te maken hebben.

De Confirmed Calls zijn de meest betrouwbare signalen: aan u om te bepalen welk marktsignaal u verkiest.
Persoonlijk gebruik ik altijd de Confirmed Calls Up, behalve in “bijzondere omstandigheden”. En die bijzondere omstandigheden hebben we net achter de rug.

Een vriend van mij is private banker en we praten geregeld bij. Midden maart zei hij mij letterlijk: “mensen verkopen alles, het maakt niet uit, alles vliegt buiten”.

Op zo’n momenten vind ik het raadzaam om naar onze sentimentsindicatoren te kijken.

Ik geef dus de voorkeur aan de Confirmed Calls. Reden: bij backtesten behalen ze altijd de beste resultaten, toch als je werkt met strategieën met kwaliteitsaandelen.

Maar bij extreme situaties, zoals december 2018, kijk ik naar andere zaken.

We schrijven het najaar 2018:  de US beurzen daalden 20% in 11 weken en toen, op kerstavond 2018 noteerde de RT (onze korte termijn momentum indicator) op het laagste punt sinds februari 2009: toen dacht ik ook: “de markt is weer eens aan het overdrijven”. En op die moment durf ik hier en daar kwaliteitsaandelen op te pikken. Met de nadruk op kwaliteitsaandelen.

En wat zag ik op 18 maart 2020:

De RT, onze korte termijn momentum indicator op een schaal van 0 tot 2, noteerde op het allerlaagste niveau sinds het najaar van 2008!

Het momentum was dus even laag als kort nadat Lehman Brothers en Kaufting Bank waren omgevallen…

Dat zie je hier:

[[Klik op afbeelding om te vergroten]]

Merk ook op dat de allerlaagste RT niet betekende dat de definitieve low van de berenmarkt gezet werd. Dat gebeurde pas 4 maanden later. Persoonlijk zie ik bij correcties altijd liefst dubbele bodems, met positieve divergenties. Zoals toen in maart 2009.
We zagen dus dat de RT op 18 maart 2020 op een even laag niveau was aanbeland als in het najaar van 2008. De beurs is dus weer even aan het overdrijven…

Wat leerde de MTI ons?

[[Klik op afbeelding om te vergroten]]

Ook hier zien we dat de MTI op 20 maart 2020 noteerde aan ….. 0.21. Op een schaal van 0 tot 2 dus.  Ook hier bereikte de MTI nu dus hetzelfde allerlaagste niveau van de berenmarkt 2007-2009. Goed, de markten overdrijven.

Als je op zulke momenten kijkt naar kwaliteitsaandelen, dan denk ik dat er geweldige opportuniteiten zijn, zeker als je een lange termijn horizon hebt.

Zo zag ik Ross Stores, 1 van mijn favoriete aandelen, crashen. Ross Stores was de afgelopen 12 jaar gestegen van $ 6 naar $ 124 (!).  Maar dan kwam corona: Ross Stores daalde in 4 weken van $ 124 naar $ 56. Dat is een daling van 55%. Zoiets kan ik niet laten liggen.

[[Klik op afbeelding om te vergroten]]

JD Sports, fundamenteel top volgens VectorVest, is het aandeel met de hoogste RS in U.K, daalde in 1 maand van 884 GBP naar … 274 GPB. Het leek wel alsof ze nergens nog “sportsloefkes” verkochten.

[[Klik op afbeelding om te vergroten]]

Zoiets kan ik niet laten liggen.

Je ziet dat JD SPorts vandaag, na de forse klim in de laatste 3 weken, nog steeds ondergewaardeerd is, een RV (LT koerspotentieel) van 1,41 en een RS (mijn favoriete indicator) van 1,38: zeer goed dus op een schaal van 0 tot 2.

Ik heb Mastercard, ook 1 van mijn favoriete aandelen, zien dalen van $ 350 naar $ 200.

Lululemon (LULU) daalde in 1 maand van $ 266 naar $ 140. Dat is een hoog RV en hoog RS aandeel. Hoezo de markt overdrijft niet?

Fiserv (FISV) daalde in 1 maand van $ 125 naar $ 74.

Gemiddeld is er om de 10 jaar een recessie. De vorige recessie dateert van ruim 10 jaar geleden. De kans was dus reëel dat we “in de verlengingen” van de stierenmarkt zaten. Persoonlijk keek ik ook wel uit naar een berenmarkt. Ik zei het begin februari zelfs nog tijdens mijn workshop in Geel. Nooit gedacht dat het enkele weken later al zover zou zijn. Als je uw stop loss respecteert en nooit koopt aan het begin van een Confirmed Call Down, dan heb je tijdig een grote cashpositie opgebouwd. Een berenmarkt biedt enorme opportuniteiten voor de lange termijn belegger die oog heeft voor kwaliteitsaandelen. Zelf heb ik in maart de eerste aandelen gekocht voor mijn 3 kinderen. De kinderen zijn 12, 7 en 2 jaar oud. Ik denk dat ze me later wel dankbaar zullen zijn voor de aankopen die in maart gebeurd zijn.

Nogmaals, ik koop normaal gezien enkel bij een Confirmed Call Up, maar als onze sentimentsindicatoren noteren zoals in het najaar van 2008 en je ziet kwaliteitsaandelen 40% tot 55% dalen terwijl je LT belegger bent, dan kan je koopjes doen.

Sommige kwaliteitsaandelen hebben echter bijna geen krimp gegeven. Ik zei begin februari nog tegen een aantal beleggers dat Dollar General “mij lichtelijk irriteerde”, want het bewoog al maanden niet in stijgende beurzen. Wel, Dollar General heeft mooi standgehouden in de berenmarkt, en zette deze week …  een nieuwe all time high neer. Dollar General heeft een RS van 1,40.

De markt overdrijft altijd: tussen 20/02/2020 en 20/03/2020 overdreef ze naar beneden, en nu is ze misschien wel weer naar boven aan het overdrijven… Vandaag ben ik dus terug voorzichtiger geworden dan 3 weken geleden toen onze sentimentsindicatoren op het allerlaagste niveau ooit stonden.

Tom Van Noyen, consultant VectorVest Europe

9 thoughts on “Wanneer kopen tijdens / na een berenmarkt?

 1. Beste Tom, hartelijk dank voor je mooi overzicht en enkele tips! Aarzel niet om dit regelmatig te doen, zeer welkom! Fijn Paasweekend, Laurence

 2. Dag Tom,

  Eens te meer : mooie duidelijke leerrijke analyse.
  Wat zou het mooi zijn om jouw persoonlijke portefeuille (zonder bedragen) te kunnen/mogen volgen.

  Dank.
  Mvg,
  Frank.

 3. Dag Tom,
  1) In je pdf over markt signalen staan 3 voorwaarden voor een confirmed call up: de eerste 2 bespreek je hier; de derde was dat de VVC vandaag hoger is dan die van gisteren. Daarvan lees ik nu niets.
  Kun je dat even uitleggen? Of heb ik het helemaal mis?
  2) bij sommige marktsignalen staan gele bolletjes (o.a. GLBT/RT kicker): wat betekenen die?
  3) op de horizontale balk staat H(old), B(uy) of S(ell): dat zijn de recommendations van VV.
  Mag ik nog vragen hoe die aanbevelingen tot stand komen?
  Sorry voor de vele vragen.
  Dank, Roger

 4. Tom, dank je wel voor deze uiteenzetting, die overigens zoals u zelf zegt, in tegenspraak is met uw normale uiteenzettingen. Of we nog een tik naar beneden krijgen weten we niet, maar ik veronderstel het wel.
  Prettige Paasdagen en tot spoedig.joop

 5. De huidige opleving op de Amerikaanse maar ook de Europese beurzen gaat snel maar het blijft wel oppassen. Als ik naar de Dow Jones kijk (23.762) komen wij in de buurt van het 50% retracement level van 23.900 (weerstandsniveau). Ook is het negatief dat Binck, de beleggersbank in Nederland, het erg druk heeft met het openen van nieuwe rekeningen omdat particuliere beleggers de koersen zo laag vinden. Dat is geen goed teken. In de afgelopen 150 jaar telde de S&P 500 vijftien bearmarkten. Bij 12 bedroegen de koersdalingen tussen 20% en 40%.Bij de overige 3 was er sprake van dalingen van meer dan 40% volgens een artikel van Beleggers Belangen. De huidige crisis is groter dan in 2008 toen de S&P tussen 2007 en begin 2009 55% verloor. Nu kijken wij met deze index tegen een verlies aan van slechts 17,6%. Vaak zie je bij een bearmarket een flinke daling, dan een herstel waar wij nu aan bezig zijn en dan de grote daling. Wees op dit laatste voorbereid!

 6. Dag Tom,

  het is inderdaad wat vreemd dat de beurs zo uit haar sloefen schiet, maar helikopter geld doet toch wonderen, voor NU althans.
  Ik ga regelmatig 2-3 % van Porto in de BXX, voor korte ritjes, met succes en ik zal het blijven doen en opvoeren nr 4-5%.
  nog een zuchtje en ik sta quitte sinds Nieuwjaar, met dank aan VV en u!

  mvg,

  geniet van de mooie dagen en je gezin,

  Christophe

 7. Dag Tom,
  Na paniek moet ik de zaken rechttrekken. (Moest dus in januari VV geleerd hebben!)
  Dus vorige week 1/3 opnieuw gekocht wanneer voor elk aandeel RT>1 en groen (Belgische holdings Stom hé)
  Nu 2/3 geleidelijk bijkopen als vanaf trage indictator C/UP geeft tenzij bull trap.
  Is dat Correct?

  PS DE Amerikaanse lessen beëindigd. Je kan spreeksnelheid reduceren 75% ok
  Journaal van de motiveringen aangelegd (lijkt me essentiëel).
  Maandag met uw deel “Aan de slag” delen I en II.
  Details vraag ik dan wel bij Belgium…
  Grts
  Hubert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

l
+