VectorVest Blog
Dig deep into the VectorVest system.

Strategie: “MLA”: 24,58% Compounded Rate Of Return en 16,23% maximale drawdown sinds 1997. Dividenden niet inbegrepen…

Wat is de bedoeling van menigeen belegger? Prachtige returns halen op lange termijn. Er bestaan binnen VectorVest bijzonder lonende strategieën, zowel voor traders als voor beleggers die zo weinig mogelijk transacties willen uitvoeren.

Vandaag bestuderen we een strategie voor actieve beleggers, met een search waarbij we een aantal agressieve parameters gebruiken, maar anderzijds zullen we de maximale drawdown zeer laag houden door volledig cash te gaan tijdens Down signalen.

De bedoeling van VectorVest is om u te helpen om zorgeloos te beleggen: worry Free Investing dus.   Alles begon in het voorjaar van 2016 met de strategie “Long Term Winners”. Dit is een strategie die op 19 jaar tijd een jaarlijkse return haalt van 26% (dividenden niet inbegrepen), een CROR van 9,70% en dit alles door slechts 17 transacties per jaar te doen. We hebben deze “Long Term Winners” strategie laten lopen tussen 1996 en 2016. U kan deze strategie hier herlezen:

Klik hier om de “Long Term Winners” strategie te herlezen

De nadruk bij Worry Free Investing ligt op ‘veilige aandelen’. Het allerbelangrijkste is dat de aandelen worden gesorteerd op  RS (Relative Safety). Enkel de bedrijven met de hoogste R.S. zullen dus in portefeuille worden genomen.

R.S. noteert op een schaal van 0 tot 2. Een aandeel met een RS hoger dan 1 is “veiliger” dan het gemiddelde aandeel in de database. RS geeft de voorspelbaarheid en houdbaarheid van financiële prestaties van een bedrijf weer. Bedrijven die hun dividend schrappen, die winstwaarschuwingen uitsturen, die kapitaalsverhogingen moeten houden om hun schulden onder controle te houden, hebben doorgaans een lage Relative Safety. De R.S. houdt o.a. rekening met earnings consistency, company size, price behaviour, longevity, dividend history, debt/equite ratio, etc etc.

Vandaag bespreken we strategie MLA. We gaan kort op de bal spelen. Als Market Timing Signaal nemen we de DEW.

Om een DEW UP signaal te verkrijgen, moet er aan 2 voorwaarden worden voldaan.

 • De prijs van de VVC moet boven het “30 day Weighted Moving Average” noteren
 • De DPO moet positief zijn.

Om een DEW DOWN signaal te verkrijgen, moet er aan 2 voorwaarden worden voldaan:

 • De prijs van de VVC moet lager liggen dan het “30 day Weighted Moving Average”
 • De DPO moet negatief zijn.

Hieronder ziet u een grafiek voor de tijdsperiode 19/06/2015 tot 25/04/2016. Bovenaan ziet u de VVC in Candlesticks. De rode driehoeken zijn de DEW DOWN signalen, de groene driehoeken zijn de DEW UP signalen.  De blauwe lijnen zijn de Envelopes.

In het onderste gedeelte van de grafiek ziet u de DPO. U ziet de horizontale scheidingslijst (0).

DEWDe rode driehoeken zijn dus de DEW DOWN signalen:

We kregen een DEW DOWN signaal op 26/06/2015: minder dan 2 maanden later stonden de markten 10% lager. De bodem van 24/08/2015 werd hertest op 29/09/2015, maar let op de positieve divergentie bij de DPO: terwijl de media volstonden over doemberichten van een harde landing in China en een crash van de beurzen, zagen wij een bullish divergence, en het was het begin van een krachtige rally. Op 7 oktober 2015, ruim 1 week na de bodem, kregen we een DEW UP signaal (groene driehoek), en kon u profiteren van een schitterende beursmaand (oktober 2015).

We kregen een DEW DOWN signaal op 3/12/2015: iets meer dan 2 maanden later stonden de markten ruim 10% lager. De bodem was op 11/02/2016. Maar op 22/02/2016 kregen onze abonnees terug een DEW UP signaal, het begin van een krachtige rally.

Wij geloven dat de DEW een zeer krachtig en efficiënt market timing signaal is voor actieve beleggers.

1/ Bij de start van een DEW UP signaal stapt u in de markt met de volgende search:

 • Koers van het aandeel moet een nieuwe high maken over de afgelopen 26 weken
 • Als we aandelen in PF nemen, moeten deze tussen $ 2 en $ 6 noteren.
 • Het 50 daags avg Volume moet minstens 100.000 bedragen
 • De aanbeveling van het aandeel mag niet Sell zijn, maw, het aandeel moet op Buy of Hold staan.
 • We sluiten enkele exchanges uit
 • We sluiten alle ETF’s uit
 • We gaan niet short, enkel long.
 • Het allerbelangrijkste is dat u de aandelen sorteert op Relative Safety. Hoe doet u dat? U klikt boven de datum (09/09/2016), en daar kiest u voor RS Descending.

Als u zelf een search aanmaakt, worden de aandelen standaard gerangschikt op VST. Maar u moet dit dus veranderen in RS Descending: de aandelen met de hoogste RS verschijnen dan bovenaan. Op deze manier heeft u enerzijds wel kleinere volatielere aaandelen (ze noteren tussen $ 2 en $ 6), maar wel de meest veilige (omdat ze gerangschikt zijn op RS), en ze hebben het momentum mee (nieuwe high over 26 weken).

Dit zijn alle parameters:

ParametersWe gebruiken een 18% Trailing Stop Loss. Dan wordt het aandeel verkocht, en vervangen door een aandeel dat aan bovenstaande voorwaarden voldoet.

 

2/ Bij een DEW DOWN gaan we volledig cash.

We zullen door iedere keer cash te gaan, vrij veel transacties doen, maar het neerwaarts risico is zeer beperkt. En daar gaat het bij ’t beleggen om: beperk eerst uw verliezen, alvorens u aan winsten denkt.

En of dit een goed idee is, om tijdens DEW DOWN momenten cash te gaan.

Dit zijn de resultaten van de strategie MLA in de periode 06/01/1997 tot 26/02/2016.

ResultsWe begonnen de strategie MLA op 06/01/1997, en lieten deze lopen tot 26/02/2016. De oorspronkelijke waarde van de portefeuille was $ 100.000. De portefeuille is 19 jaar later $ 6 6704 415 waard. Dit zijn de resultaten

Totale return: 6 604,42%

Jaarlijkse return: 345,10% (op het beginbedrag)

Compounded Rate of Return: 24,58%

Max drawdown: 16,23%

Totale commissie: $ 35 621 ($ 9,95 per transactie)

Gemm # transacties per jaar: 188

 

De totale return is indrukwekkend, maar het meest opmerkelijke voor mij persoonlijk is de maximale drawdown, deze blijft beperkt tot 16,23% , en dit in een periode van 19 jaar met daarin 2 zware berenmarkten…

Weet dat de ontvangen dividenden niet bij de totale return zitten, de werkelijke return is nog hoger. Aandelen met een hoge RS betalen allemaal een dividend uit, en gedurende 20 jaar ieder jaar opnieuw een dividend ontvangen, tikt ook aan. Natuurlijk, op de momenten dat we cash zitten, ontvangen we vanzelfsprekend geen dividenden.

A graph tells more than thousands words:

Graphiek BlauwWat valt op aan deze grafiek?

 • De grafiek start vrij traag tot in 2000.
 • Tijdens de 1ste berenmarkt (2000-2003) gaat de PF erop … vooruit.
 • Tijdens de 2de berenmarkt is er wel een terugval, maar zeer beperkt.
 • Het laatste jaar (maart 2015- februari 2016), heeft deze strategie het wat moeilijker.

 

Wanneer moet u trades uitvoeren?
Wel, de “Genius” (tab portfolio) verwittigt u automatisch via mail van zodra een aandeel door de S/L gaat, en door welk aandeel het wordt vervangen. Voor meer info over de Genius, bekijk de video in het Tabblad ‘Portfolio’, of in de VectorVest University.

We houden altijd rekening met transactiekosten. Ik gebruik de standaardinstellingen van VectorVest:

Account Settings$ 9,95 per transactie. Maar u kan dit bedrag zelf aanpassen. Er bestaan immers veel goedkopere en veel duurdere brokers.

Worry Free Investing. Beleggen zonder zorgen, zonder emoties.

We zijn eerder dit jaar begonnen met de strategie “Long Term Winners”.

De uitdaging van VectorVest aan de abonnees was: maak een search aan, met een aantal vereisten (koers hoger dan $ 1, het 50-daags gemm volume moet minstens 100.000 stuks zijn, aandelen moeten gerangschikt worden op RS), en doe beter dan de strategie “Long Term Winners”. De abonnees waren zeer creatief, en de resultaten waren verbluffend.

Strategie MLA is een knappe strategie met uitstekende resultaten. Op zich was het geen verrassing. Tijdens onze bijeenkomst in november 2015 besprak ik al een enorm winstgevende strategie die gebaseerd was op aandelen met een prijs van $ 2 tot $ 6 die een nieuwe 26 week high lieten optekenen. Die strategie kan u hier herlezen:

Strategie koop eens aandelen die een nieuwe 26 week high neergezet hebben

Iedere maand bespreken we op onze bijeenkomst een zeer lonende strategie uit de Worry Free Investing Challenge. Bent u benieuwd naar alle details? Iedere aanwezige krijgt achteraf de Excel file doorgemaild met daarin alle details, alle schermafbeeldingen, alle instellingen van de backtests, e.d.

De bijeenkomsten worden vanaf deze week terug hervat:

14/09/2016: Lummen

17/09/2016: Amsterdam

20/09/2016: Rijmenam, Mechelen

21/09/2016: Wondelgem, Gent

Alle details (aanvangsuur, locatie, …) vindt u op:

http://www.vectorvest.be/events

De toegang is gratis, de voertaal is het Nederlands, maar registratie is verplicht. Ik hoop u daar te mogen verwelkomen.

 

Tom Van Noyen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *