VectorVest Blog
Dig deep into the VectorVest system.

Strategie: “Long Term Winners”: 9,70% Compounded Rate Of Return sinds 1996 (excl. dividend) en slechts 17 transacties per jaar.

Wat is de bedoeling van menigeen belegger? Prachtige returns halen op lange termijn, en zo weinig mogelijk tijd te moeten spenderen aan uw portefeuille. Wat dacht u van een strategie die op 20 jaar tijd een Compounded Rate Of Return haalt van 9,70% (dividenden niet inbegrepen) en dit alles door slechts 17 transacties per jaar te doen. Onze “Long Term Winners” strategie deed dit tussen 1996 en 2016.

De bedoeling van VectorVest is om u te helpen om zorgeloos te beleggen: worry Free Investing dus.  De “Long Term Winners” is een zeer makkelijke strategie die iedereen kan toepassen. U wordt via mail verwittigd als een aandeel door de stop loss gaat, en u dus moet verkopen.

Het allerbelangrijkste is dat de aandelen worden gesorteerd op …. RS (Relative Safety). Enkel de bedrijven met de hoogste R.S. zullen dus in portefeuille worden genomen.

R.S. noteert op een schaal van 0 tot 2. Een aandeel met een RS hoger dan 1 is “veiliger” dan het gemiddelde aandeel in de database. RS geeft de voorspelbaarheid en houdbaarheid van financiële prestaties van een bedrijf weer. Bedrijven die hun dividend schrappen, die winstwaarschuwingen uitsturen, die kapitaalsverhogingen moeten houden om hun schulden onder controle te houden, hebben doorgaans een lage Relative Safety. De R.S. houdt o.a. rekening met earnings consistency, company size, price behaviour, longevity, dividend history, debt/equite ratio, etc etc.

Welke Market Timing Signalen gebruiken we bij deze “Long Term Winners – RS descending” strategie? De Confirmed Calls, onze meest defensieve market timing indicator.

1/ Bij de start van een Confirmed Call Up stapt u in de markt met de volgende search:

  • Koers van het aandeel moet hoger zijn dan $ 1 (we sluiten pennystocks uit)
  • Het Avg Volume moet minstens 100.000 bedragen (voldoende volume dus)
  • We sluiten enkele exchanges uit
  • Het allerbelangrijkste is dat u de aandelen sorteert op Relative Safety. Hoe doet u dat? U klikt boven de datum (20/05/2016), en daar kiest u voor RS Descending.

Als u zelf een search aanmaakt, worden de aandelen standaard gerangschikt op VST. Maar u moet dit dus veranderen in RS Descending: de aandelen met de hoogste RS verschijnen dan bovenaan.

 

Voorwaarden
[Klik om te vergroten]
2/ Bij een Confirmed Call Down kiezen we voor “No Action”. Wat betekent dit? We doen dus niets, tenzij het aandeel een “Sell” aanbeveling krijgt. Zolang het aandeel op Buy of Hold staat, blijft het dus in onze portefeuille. Als het aandeel op Sell springt, verkopen we het. Het aandeel wordt niet meteen vervangen door een nieuwe aankoop! We wachten tot we terug een Confirmed Call Up krijgen.

Wat zijn nu de resultaten ….

Results
[Klik om te vergroten]
We begonnen deze strategie op 17/05/1996, en lieten deze lopen tot 13/04/2016. De oorspronkelijke waarde van de portefeuille was $ 100.000. De portefeuille is 20 jaar later $ 631 085 waard:

Totale return: 531,09%
Jaarlijkse return: 26,68%
Compounded Rate of Return: 9,70%
Max drawdown: 29,75%
Totale commissie: $ 3.383
Aantal transacties per jaar: 17

Het laatste vind ik erg belangrijk. Je haalt een mooie jaarlijkse return van 26,68% (CROR 9,70%), door slechts 17 transacties per jaar te doen (mijd de speculatietaks…), je bent altijd in de markt, maar je haalt mooie resultaten omdat je de meest veilige aandelen in PF hebt.

Maar … de werkelijke return ligt nog veel hoger. Immers, in deze backtest zijn de ontvangen dividenden niet inbegrepen! Aandelen met een hoge RS betalen allemaal een dividend uit, en gedurende 20 jaar ieder jaar opnieuw een dividend ontvangen, tikt ook aan.

A graph tells more than thousands words (Napoleon Bonaparte):

Long-term graph
[Klik om te vergroten]
Je ziet dus dat met deze strategie onze portefeuille tijdens de zware berenmarkt van 2000 tot 2003  terrein prijsgeeft, idem voor de berenmarkt 2007-2009, en tijdens de andere jaren stijgt de PF met deze strategie veel sterker dan de markt.

Dit zijn de huidige posities in PF:

Huidige posities
[Klik om te vergroten]
Wat valt op:

Enkele aandelen zitten al ettelijke jaren in PF!
AutoZone kwam in PF op 27 maart 2009. Dit aandeel heeft dus in ruim 7 jaar nooit op Sell gestaan! De Relative Safety is in al die jaren ook nooit onder de 1.16 gegaan, ongelofelijk. Vooraleer u enthousiast wilt kopen: het aandeel staat vandaag op ‘Hold’, en de Market Timing Signalen zijn ‘Down’.

AutoZone Inc
[Klik om te vergroten]
Als u deze strategie wenst te volgen, dan moet u op het juiste moment instappen, maw, aan de start van een Confirmed Call Up.

De uitdaging van VectorVest aan de abonnees was: maak een search aan, met een aantal vereisten (koers hoger dan $ 1, het 50-daags gemm volume moet minstens 100.000 stuks zijn, aandelen moeten gerangschikt worden op RS). De abonnees waren zeer creatief, en de resultaten waren verbluffend. Iedere maand bespreken we minstens enkele lonende strategieën uit de Worry Free Investing Challenge. Achteraf verschijnt er hier een beknopte samenvatting van 1 strategie. Bent u benieuwd naar alle details? Iedere aanwezige krijgt achteraf de Excel file doorgemaild met daarin alle details, alle schermafbeeldingen, alle instellingen van de backtests, e.d.

Voor de zomerbreak komen we in juni nog samen in Mechelen, Gent, Lummen en Amsterdam.
Alle details vindt u op:

http://www.vectorvest.be/events

De toegang is gratis, de voertaal is het Nederlands, maar registratie is verplicht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *