Onze indicatoren op het laagste niveau in ruim 11 jaar. Wat nu?

Onze indicatoren op het laagste niveau in ruim 11 jaar. Wat nu?

De beurzen zijn anno 2020 niet geschikt voor hartlijders.
Nadat 2019 een fantastische return opleverde, de toonaangevende S&P500 steeg liefst 28% in 2019, blijkt 2020 tot op heden heel wat minder te zijn.
De S&P500 gaat in 2020 liefst 14,99% achteruit (cijfers tot en met 09/03/2020). De Dow Jones (DJI) laat een verlies van liefst 16,4% optekenen. En de Russell 2000 vertoeft zelfs in een berenmarkt: -21,2% in 2020.
Toch werd 2020 goed ingezet: de beurzen gingen verder op hun elan door, ze begonnen 2020 zoals ze 2019 hadden afgesloten, namelijk stijgende: de S&P500 piekte op 22 januari op 3337. Nadien begonnen de beurzen 6 dagen te kwakkelen op het nieuws omtrent COVID 19 maar dit werd werd vrij snel genegeerd door beleggers: de S&P500 zetten op 18 februari een nieuwe all time high neer: 3.393 punten.

Vlak na deze piek werd geschiedenis geschreven:

De S&P500 onderging de snelste correctie ooit. Een correctie is een daling van 10%, en de S&P500 ging in 6 dagen in “correctiemodus”.
De eerste week van maart probeerde de FED de markten de sussen door een renteknip van 50 basispunten maar dit werd door beleggers geïnterpreteerd als een paniekmaateregel. De beurzen gingen verder onderuit en vandaag, maandag 9 maart, crashte ook de olieprijs nog eens met liefst 30%.
U ziet hier de prestatie van enkele Amerikaanse indexen tussen 19/02/2020 en 09/03/2020:


In USA zitten we nog nét niet in een berenmarkt (een daling van 20% sinds de piek). In Europa is dat wél al het geval:

 

U ziet dat de BEL20 tussen 19/02 en 09/03 met liefst 23,3% is gedaald.
Vooral maandag 09/03 leek wel capitulatie. De BEL eindigde liefst 7,5% in het rood.
9 maart roept bij iedere belegger die al enkele jaren op de teller heeft, herinneringen op. 9 maart 2009 was de dag dat de beurzen hun low neerzetten, de low van de financiële crisis waarbij Amerikaanse indexen ruim 55% onderuit gingen in minder dan 17 maanden.

Het grote voordeel van VectorVest is dat u als abonnee niet alleen een database van 10.300 Amerikaanse en Europese aandelen ter uwer beschikking heeft, zowel fundamentele als technische analyse, maar we hebben ook eigen indicatoren, die u als belegger helpen om aandelen makkelijker te analyseren en eigen indicatoren die u een houvast moeten bieden.

RT op het laagste niveau in ruim 11 jaar
De Relative Timing (R.T.) is onze eigen indicator: het geeft het korte termijn momentum weer van een aandeel, tracker of van onze eigen index. Het is onze eigen technische indicator. Ze noteert op een schaal van 0 tot 2: boven de 1 is het momentum positief, onder de 1 is het momentum zwak. We gebruiken een eigen index om de trend van de markt weer te geven.
Op de homepagina van de software ziet u de R.T. van onze eigen index.

 

Vandaag eindigde de RT op 0.66.
Ik raad iedere abonnee aan om bij extreme omstandigheden eens te gaan kijken hoe de markten hebben gereageerd als 1 van onze eigen indicatoren zo’n uiterst niveau bereikt. Vandaag bespreken we de R.T., maar kijk zelf zeker ook eens naar de MTI. Maar eerst de RT:

 

Bovenaan ziet u de VVC, onze eigen index, het rekenkundig gemiddelde van alle Amerikaanse aandelen uit de database. Onderaan ziet u de RT. De RT eindigde vandaag 9 maart 2020 op 0.66.
We moeten al teruggaan naar november 2008, tijdens de financiële crisis, om nog een RT te hebben een nóg lager staat dan vandaag. Om maar te zeggen dat het de afgelopen weken heel hard én heel snel naar beneden is gegaan. Onze indicatoren staan compleet allemaal enorm oversold. Hoe hebben de markten in het verleden gereageerd als de RT zo laag stond?

banner

 

18% daling in 2018
Kijken we eerst naar 24 december 2018. De markten zetten toen hun low neer, een low van een correctie van 18% in slechts 11 weken.
De RT bodemde op 21 december 2018 aan 0.68, hetgeen een fractie hoger was dan vandaag (0,66). Wat toen volgde, was er verschroeiende rally.

 

10% correcties in 2015 en 2016
In de winter van 2016 kenden we een 10% correctie, met een dubbele bodem, nl 20 januari 2016 en 11 februari 2016.
De RT zette toen een positieve divergentie neer, hetgeen bullish was. De markten zetten een dubbele bodem neer én het momentum was al aangetrokken. Wat volgde: een serieuze rally. De low van onze momentumindicator (RT dus) was 0,75 op 20/01/2016, hoger dan vandaag (0,66) dus.

Ook in de zomer van 2015 kenden we een 10% correctie, met een dubbele bodem, nl 24 augustus 2015 en 29 september 2016.
De RT zette ook toen een positieve divergentie neer, hetgeen bullish was. De markten zetten een dubbele bodem neer én het momentum was al aangetrokken. Wat volgde: een fantastisch oktobermaand op de beurzen. De low van onze momentumindicator (RT dus), was 0,76 bij de eerste bodem (24/08/2018), hoger dan vandaag (0,66) dus.

 

U zou dus kunnen concluderen “dat het ergste achter de rug is”. En vaak zien we dat de markten sterk opveren als de RT zulke lage niveaus heeft bereikt. Maar kijken we terug naar de zware berenmarkt 2007-2009, dan zien we dat het nog veel lager kan.
Hieronder ziet u de VVC, onze eigen index, tijdens de financiële crisis. Dit is een plaatje waar u niet vrolijk van wordt, toch niet mocht u toen als belegger iedere maand bijkopen, géén stop loss gebruiken en gans de daling hebben ondergaan. Kijken we naar de R.T.:

 

Bijna gans die berenmarkt zat de RT onder de 1 … De groene horizontale lijn is een RT van 0,66, het niveau waar we vandaag aan zitten. Merk op dat de low van de RT op 20/11/2008 was, op een niveau van 0.35.
We kunnen dus nog aanzienlijk lager dan vandaag. De Amerikaanse markten zitten nog niet eens in een berenmarkt.

Wat brengt de (nabije) toekomst?

Niemand kan de toekomst voorspellen, ook wij niet. We zitten al een tijd in een Confirmed Call Down en u weet dat u nooit aandelen mag kopen in een Confirmed Call Down. We hopen dat u die raad opgevolgd heeft…
Weet dat onze Confirmed Calls de meest betrouwbare zijn. Het zijn echter ook de meest trage indicatoren.

Hoe krijgen we een Confirmed Call Up?

• Onze eigen index (VVC) moet 2 x 5 opeenvolgende dagen gestegen zijn. Wat ertussen gebeurt, maakt niet uit, maar op weekbasis (5 dagen geleden), moet de index 2 x hoger zijn.
• BSR, Buy to Sell Ratio (het aantal aandelen met een Buy ten opzichte van het aantal aandelen met een Sell) moet hoger zijn dan 1.
We hebben 240 Buys en 5.894 Sells …. Stel dat vandaag de bodem was (let vooral op “stel”), dan krijgen we pas een Confirmed Calls Up bij een BSR hoger dan 1: er moeten dus meer aandelen op Buy staan dan op Sell.

Na een zware selloff zoals we nu meemaken, zal dit vermoedelijk minstens 3 à 4 weken na de low zijn. Dan heeft u dus al een deel van de rally gemist.
De Confirmed Call Up is het meest betrouwbare, maar ook het meest trage signaal. Bij backtesten van strategieën over 20 jaar (die wij telkens doen op onze workshops), geven de Confirmed Calls altijd de beste resultaten. Maar bij een zware selloff kan het wel een tijd duren vooraleer we een Confirmed Call Up krijgen.
Stel dat uw beleggersprofiel het toelaat, zou u kunnen kijken naar snellere signalen. Op wat moet u letten:
• Primary Wave UP (index vandaag hoger dan 5 handelsdagen geleden)
• Groene lichten in de Color Guard bij “Price”. Je krijgt een groen licht als onze eigen index hoger is dan gisteren én hoger is dan 5 dagen geleden
• Groene lichten in de Color Guard met een ster erbij: dat betekent dat de stijging wordt bevestigd door aantrekkend momentum
• DEW UP (technisch marktsignaal)
• RT boven 1
• BSR boven 1

Andermaal: waar de bodem ligt, weet niemand, en kan niemand voorspellen. Misschien krijgen we een V, net zoals eind 2018: de beurzen gingen hard onderuit en dit werd gevolgd voor een verschroeiende rally in de 2 daaropvolgende maanden.
Ofwel was dit nog maar het “voorgerecht”, en krijgen we achteraf nog het “hoofdgerecht”, en moet het ergste dus nog komen.

Vergeet niet dat er ook in de crash van 2008 serieuze opwaartse rally’s waren (kijk naar de grafiek). Onthoud dat de RT en MTI een 10 year low hebben neergezet, maar dat deze in 2008 nog véél lager zijn gegaan.
Als u op een dag terug aandelen koopt, geef de voorkeur aan kwaliteitsaandelen, met een hoge RV en een hoge RS.
Ik verwijs ook graag naar de komende workshops in BE en NL. U vindt hier een overzicht:
https://vectorvestbe.azurewebsites.net/eu-events/

Tom Van Noyen
Consultant VectorVest Europa

One thought on “Onze indicatoren op het laagste niveau in ruim 11 jaar. Wat nu?

  1. De FED stopte met zijn tussenkomst in de Repo.
    Het was zo dat de banken en andere grote spelers hun assets(obligaties en zo) mochten uitlenen aan de Fed en er geld voor in de plaats kregen en daarmee aandelen kochten. Na verloop van tijd ziet de FED dat ze verkeerd zitten, want doordat te doen, creëren ze een bubbel in de beurs. Van zodra ze ermee stopten viel de beurs met 2 of 3 % terug, dat was het startschot en hoewel het corona virus toen nog een beperkte rol speelde, werd dat virus gebruikt als hoofdoorzaak dus als rookgordijn en dachten de kleine beleggers ach het is maar tijdelijk en zo konden de grote jongens hun geld verkopen aan de kleine belegger, want die dacht, het is maar een dipje en daarna gaan we weer hoger, zoals de laatste maanden het geval was. De FED heeft volkomen bewust die daling opgang gebracht en de grote spelers die daarvan op de hoogte waren, speelden lustig mee! Goldman Sachs maakte maar eventjes een miljarden winst. Wat ze echter niet hadden ingeschat was de plotselinge daling van de olie met 30% en die bracht een veel grotere daling opgang dan die de FED voor ogen had, anders was het gewoon bij een serieuze correctie gebleven. Maar nu komt het echte grote gevaar eraan. De schalie olie productie in de USA en de financiering ervan door de grote banken en andere institutionele financiers beloopt maar eventjes rond de 1 triljoen dollar als junk leningen en als daardoor hun margin in gevaar komt, worden die verplicht tot verkopen om hun onderpand in overeenstemming te brengen met het bedrag dat ze hebben geleend, want anders komen zowel zij, de FED en andere grote financiers in ernstig gevaar,want die leningen vallen ook onder de junk categorie en kunnen de totale junk categorie, waarvan ik denk dat er meer dan 5 triljoen in omgaat doen instorten. Als dat gaat schuiven dan gaat er 80% tot 90% van de beurzen af en komen we in de grootste crisis aller tijden terecht. Dat betekent dat het USA financieel systeem tegen de grond kan kwakken door zijn Saoedische vrienden. Straf hé. Zo zie je maar het zijn niet de cyclussen of de TA die bepalen wat er gebeuren zal, het zijn doelbewuste acties van mensen, wiens acties soms enorm uitvergroot worden door onvoorziene omstandigheden, die op hun beurt ook weer door mensen werd veroorzaakt. Niets van aan van de zwarte zwaan theorie. Of beter gezegd: de zwarte zwaan wordt gebruikt om de echte oorzaak uit het zicht te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

l
+