VectorVest Blog
Dig deep into the VectorVest system.

Kon U deze verkoopgolf zien aankomen?

Stock Market Sell-Off

Er rolt momenteel een verkoopgolf op de aandelenmarkten.

De DJIA daalde op weekbasis 4,1% en de S&P 500 moest 3,9% prijsgeven. Ook de Nasdaq (-3,5%) en de Russell 2000 (-3,8%) kregen klappen.
Ook in Europa kleurden de beurzen rood. De BEL 20 ging 2,63% en de Eurostoxx 50 ging met 3,44% achteruit.

Ook vandaag, maandag 05/02/2018, staat alles in het rood.

Dan is de vraag: kon u dit zien aankomen?

Als u inlogt in VV, dan gaat u naar het tabblad “Home” en dan ziet u de Color Guard.
In mijn workshops én in mijn webcasts leg ik deze Color Guard keer op keer opnieuw uit, omdat ze zo belangrijk is. Wat moet u zeker onthouden?

1/ Buy To Sell Ratio (BSR)

De BSR is een ratio: we nemen het aantal aandelen met een BUY en delen dit door het aantal aandelen met een Sell. We gebruiken deze BSR o.a. om te bepalen of we al dan niet in een Confirmed Call Up of Down zitten.

De BSR is ook heel nuttig bij …. uitersten.

Als de BSR 0,20 noteert, dan zijn de markten oververkocht, en zeker als de BSR 0,10 noteert, dan “zoekt” de markt vaak naar een bodem.
Een BSR van 0,10 betekent dat 10 x zoveel aandelen op SELL staan dan op BUY. U bent op die moment eigenlijk te laat om nog short te gaan.

Als de  BSR boven de 8,00 noteert, dan zijn de markten echt overgekocht, en dan bent u veel te laat om nog in de markt te stappen. Vooral in Europa gebeurt het af en toe dat de BSR boven de 8 noteert.

We zien hier dat de BSR op 22 en 23 januari 2018 boven de 8 noteerde.

BSR 8 opnieuw

De VectorVest Composite (VVC) zette zijn high neer op ……. 23 januari 2018 (VV Europa). Sindsdien is de VVC bergaf gegaan.

2/ MTI

De MTI is een eigen indicator van VectorVest en noteert op een schaal van 0 tot 2. Als we de VVC Price, de Relative Timing (het korte termijn momentum) én de BSR (Buy To Sell Ratio) samenvoegen, dan krijgen we de MTI. Boven de 1 is de MTI positief, en onder de 1 is de MTI negatief. Persoonlijk vind ik de MTI vooral interessant bij uitersten.

De uitersten voor de MTI zijn 0,60 en 1,60.

Als de MTI 0,60 noteert, dan zoekt de markt vaak naar bodem.

Als de MTI 1,60 noteert, dan zien we bijna altijd dat er minstens consolidatie , en meestal zelfs een (al dan niet tijdelijke) terugval.

Market Timing Indicator

We zien dat in VectorVest USA de MTI piekte op 23 januari: 1,59. De VV Composite zette zijn high neer op 26 januari 2018 (VV USA)

 

VectorVest USA Market Timing Indicator
Klik op de afbeelding om te vergroten

Onthoud dat u beter geen aandelen koopt als de MTI rond de 1,55 à 1,60 noteert.

3/ Ieder jaar gemiddeld 6 Confirmed Calls ….

Gemiddeld zijn er ieder jaar 3 Confirmed Calls UP én 3 Confirmed Calls Down. Ik raad de mensen altijd aan op in de markt te stappen op de EERSTE dag van een Confirmed Call Up. Hierdoor stap je vaak, niet altijd maar wel vaak, in aan het begin van een Uptrend. Tijdens een Confirmed Call Down mag je nooit aandelen kopen.

Dit betekent dat we gemiddeld 6 Confirmed Calls hebben per jaar, dus gemiddeld om de 2 maanden een ander signaal. Wanneer was onze laatste Confirmed Call Up? Op 24/11/2017 (USA) en op 29/11/2017 (Europa). Wanneer begon de huidige verkoopgolf. Twee maanden NA de laatste Confirmed Call Up. Ook hier zien we weer het belang om in te stappen op de 1ste dag van een Confirmed Call Up. En dus niet als de Confirmed Call Up al 2 of 3 maanden bezig is.

Ik vind het heel belangrijk dat u dit in het achterhoofd houdt om succesvol te beleggen met VectorVest. Als een belegger een aandeel in PF heeft dat op -60% staat, dan zegt deze belegger: “je moet als belegger geduld hebben”. Maar slechts weinig beleggers hebben geduld hebben om te wachten om te kopen tot de 1ste dag van een Confirmed Call Up.

U kan beter omgekeerd handelen: minder lang geduld hebben met losers (met andere woorden: verkoop ze als ze op “Sell” springen bij VectorVest) maar wél geduld hebben en pas instappen op de 1ste dag van een Confirmed Call Up.

Ik zeg tijdens workshops en webcasts steeds dat VectorVest mij als belegger een houvast geef. Dat bedoel ik dus:

  1. Koop nooit als de BSR rond de 8 noteert. Ga niet meer short als de BSR rond de 0,10 noteert.
  2. Koop nooit als de MTI rond de 1,60 noteert, want op dat niveau consolideren op z’n minst de markten, soms ook gevolgd door een (aanzienlijke) daling.
  3. Stap enkel in op de 1ste dag van een Confirmed Call Up. Zo stapt u vaak in aan het begin van een uptrend.

 

Start vandaag nog een 30-daags proefabonnement.

2 thoughts on “Kon U deze verkoopgolf zien aankomen?

  1. Zeer adekwate analyse toepasselijk op de markten vanuit het standpunt van V Vest en het klopt !
    Als trouwe leerling van uw workshops heb je ons dat geleerd.zelfs “professionals” ,beleggersbladen ,maar ook mijn eigen vermogensbeheerder ( whealth managers noemen ze zich nu !) wilden eind januari vanalles kopen.Ik keek naar de MTI op 1.59 en weigerde. Dank zij u en VV is me een hoop knarsetanden gespaard ,waarvoor dank. J e moet het systeem dan ook consequent toepassen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *