Ik geloof niet meer in buy & hold

markten timen

“Ik geloof niet meer in buy & hold” Interview met Linda Royer, ceo van VectorVest Gids voor de Beste Belegger | September 2022  Interview door Jasper Vekeman, Hoofdredacteur VFB

Ohio, de Buckeye State, wereldvermaard voor de Rock & Roll Hall of Fame, de amish, de eerste man op de maan, Neil Armstrong, en bij VFB-leden voor VectorVest. De Amerikaanse beleggingssoftware is al jaren een huishoudnaam bij veel Belgische beleggers.

“Onze missies sluiten bij elkaar aan. Ook wij willen meer mensen doen beleggen en op weg zetten naar financiële vrijheid,” reageert topvrouw Linda Royer enthousiast als ik bij wijze van inleiding kort over VFB vertel. “Meer mensen zouden in aandelen moeten beleggen, zodat ze meer tijd kunnen vrijmaken voor wat ze graag doen in plaats van wat ze moeten doen. Wij willen mensen bevrijden uit die handboeien.”

Ter voorbereiding van dit gesprek snuisteren we wat rond op de website. “VectorVest vertelt u wanneer u moet kopen, wat u moet kopen en wanneer u moet verkopen,” vertelt de homepage.

VFB Ik dacht dat de markten timen onmogelijk was?

Linda Royer (Lacht) Ik houd van die vraag. De markten timen is niet hetzelfde als de markten voorspellen. Ik geloof inderdaad niet dat je ze kunt voorspellen. Je weet nooit wat er zal gebeuren. Maar de makten timen is iets helemaal anders. Timing wil gewoon zeggen dat je trends in de gaten houdt. Hoe beweegt de markt of een aandeel? Wij helpen bewegingen te lezen en dus te timen.

VFB U doet dat op basis van een systeem dat de oprichter van VectorVest heeft ontwikkeld. Hoe is dat gegaan?

Linda Royer Dr. DiLiddo is een ingenieur die carrière maakte bij een aantal grote bedrijven. In de jaren zestig begon hij te investeren. Het was de tijd van de Koude Oorlog en allerlei geopolitieke spanningen, dus veel succes bracht dat beleggen niet. Midden jaren zeventig verkocht hij alles en was hij vastberaden nooit meer te herbeginnen.

Tot een paar jaar later een sneeuwstorm hier in Ohio – de sneeuw lag metershoog – hem binnenhield. Hij vond thuis een oude editie van Forbes met daarin een lijst met aandelen. Hij besloot opnieuw te beginnen en gewoon de beste tien aandelen te kopen en die een jaar te houden. Alleen, welke tien aandelen?

Tijdens zijn studies had hij een aantal dingen geleerd over beleggen, zoals dat je het rendement moet vergelijken met dat op veilige obligaties. Op basis van wat hij wist, ging hij formules schrijven, zoals alleen ingenieurs dat doen. Op het einde van de dag had hij een eerste formule om de waarde van aandelen te berekenen. Dat was de eerste vector. Daarna ontwikkelde hij nog vectoren rond veiligheid en timing. Hij ontwikkelde drie vectoren, waarmee hij de beste aandelen kan vinden.

banner

VFB Wat is de essentie van uw visie op de markten?

Linda Royer Onze visie is dat de bedrijfswinsten, de inflatie en de rente richtinggevend zijn. Voorts is VectorVest gebaseerd op wiskunde. We voorspellen de markt niet, we kijken naar trends en naar de indicaties die onze vectoren geven. Zo komen we uit op ondergewaardeerde aandelen die in een opwaartse beweging zitten. Dat is de kern van onze filosofie.

VFB Betekent die focus op wiskunde, cijfers en trends dat u weinig belang hecht aan de psychologie op de markten

Linda Royer Nee, het sentiment en de psychologie spelen een grote rol in de beweging van de markten. Je moet begrijpen wat er speelt en dat technisch vertalen.

VFB U combineert zo elementen van fundamentele en technische analyse.

Linda Royer Kijk, sommige mensen kopen een aandeel enkel omdat hun ouders of hun tandarts het adviseren. Maar hoe goed dat bedrijf ook is, hoe goed het ook gerund wordt, hoe conservatief er met het dividend wordt omgesprongen, het blijft een risico. Natuurlijk zijn de fundamentals heel belangrijk. Een bedrijf moet winstgevend zijn, cash opzijzetten, juist investeren enzovoort. En toch spelen technicals een belangrijke rol. Denk maar aan de invloed van geopolitieke gebeurtenissen op de markten. Je hebt naast goede fundamenten ook advies nodig over wanneer te kopen en te verkopen.

Omgekeerd investeren beleggers die zich baseren op technische analyse vaak wat meer actief en speculatief. Zij kunnen soms wat meer fundamentals gebruiken. Daarom onze aanpak van beleggen in ondergewaardeerde, maar stijgende aandelen. Simpel gesteld: je kan in goede bedrijven investeren, die op een bepaald moment weleens zullen stijgen, of in goede bedrijven die al aan het stijgen zijn.

VFB Werkt die benadering beter in bepaalde marktomstandigheden?

Linda Royer Het klopt dat bepaalde periodes beter zijn voor bepaalde aandelen. Het mooie aan VectorVest is dat we je die informatie geven. De eerste helft van dit jaar was moeilijk, beleggers waren angstig, er was een vrees voor recessie, maar wij verdienden nog altijd geld. Als de marktomstandigheden moeilijk zijn, zullen wij misschien adviseren te verkopen of om een bepaalde transactie te doen. De sleutel is om altijd klaar te zijn om geld te verdienen waar er geld verdiend wordt.

Soms werkt een bepaalde strategie gewoon niet meer. Mijn advies is nooit verliefd te worden op een aandeel, een sector of een marktsysteem. Wees gewoon klaar om geld te verdienen. Wij hebben daar verschillende strategieën voor. Jij moet aangeven welk type belegger je bent, hoeveel tijd je hebt, welk type aandelen je verkiest. Wij vertellen wat je moet weten, zodat je altijd geld kunt verdienen.

VFB Welke diensten biedt u beleggers concreet?

Linda Royer Als nieuwe klant begin je met een watchlist van aandelen samen te stellen. Bovendien leren we je onze vectorindicatoren te gebruiken. Als je die snapt, moet je een bedrijf niet meer doorgronden, je moet gewoon naar 13 kolommen op onze site kijken om te weten of een aandeel een goede belegging is.

Een van de grootste openbaringen toen ik hier begon te werken, was dat veel klanten overtuigd zijn dat ze defensief beleggen, terwijl onze analyse ze toont dat ze eigenlijk veel risico lopen. Het is opwindend ze te helpen hun portefeuille in lijn te brengen met hun verwachtingen en profiel en ze betere kansen voor te schotelen.

VFB Kan ik als belegger ook rekening houden met bepaalde criteria, duurzaamheid bijvoorbeeld?

Linda Royer Onze software biedt niet de mogelijkheid om rekening te houden met ESG-scores (duurzaamheidsscores, red.) Je kan natuurlijk wel een watchlist bouwen met aandelen die je duurzaam vindt. Of stel dat je niet meer in retail wilt beleggen, dan kan je gewoon een watchlist aanleggen met alle sectoren behalve die ene. Wat ook je persoonlijke doelen zijn, je kan in je zoekcriteria bepaalde zaken opnemen of uitsluiten.

VFB Wat met het rendement? Doet u beter dan de markt? Neem de S&P500 als benchmark bijvoorbeeld, want dat blijft toch de toetssteen om de prestaties van een beleggingssysteem aan af te meten?

Linda Royer Ik ben ervan overtuigd dat als je onze klanten bevraagd, ze zullen zeggen dat ze meer geld verdienen dankzij onze software. Toen ik hier begon, was ik 22 jaar. Het was een parttimebaantje om mijn universiteit te betalen. Ik nam de telefoon op en gaf orders door. Ik had geen benul van wat hier gebeurde of hoe VectorVest werkte. Het verhaal dat mijn leven veranderde was een man die aan de telefoon vertelde dat zich inschrijven het beste was dat hij ooit voor zijn familie had gedaan. Hij had de universiteit kunnen betalen, niet alleen voor zijn eigen kinderen maar ook voor de zoon van zijn zus.

Ik ben pas elf jaar geleden beginnen te beleggen. Mijn man was moeilijk te overtuigen. (lacht) Ik had toen al zo vaak gehoord hoe VectorVest het leven van mensen had veranderd. In het begin was ik voorzichtig, maar naarmate ik ouder werd, ben ik wat agressiever gaan beleggen, met verschillende profielen ook. Ik geloof niet meer in buy & hold. Als ik geld heb verdiend met de stijging van een aandeel, waarom zou ik het dan bijhouden als het weer daalt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

l
+