VectorVest Blog
Dig deep into the VectorVest system.

Houdbaarheid en Voorspelbaarheid ?!

Stock Market graph

We willen graag allemaal dat ene aandeel kopen, dat in de startblokken staat om omhoog te schieten.

Als dat lukt, dan gaan we er op verschillende manieren mee om. Sommige beleggers worden een beetje zenuwachtig om winsten weer kwijt te raken, dus verkopen vrij snel. Anderen verkopen op het moment dat het aandeel op zijn retour dreigt te gaan. En sommigen onder ons houden het aandeel vast en vergeten de opwinding van toen we het aandeel kochten.

Gelukkig hoeft een aandeel niet direct in koers te stijgen (of te dalen in geval van short). Je kunt een aandeel uitzoeken dat goede cijfers (earnings) laat zien, een saai maar winstgevend bedrijf dat een dividend uitkeert. Dit is aan te raden voor langere termijnposities, en een appeltje voor de dorst op pensioengerechtigde leeftijd.

Alle strategieën, korte en lange termijn, heb ik de loop van de jaren wel gedaan.

Zo handelde ik in puts op SLV toen deze bekende zilver-tracker grote hoogten bereikte en de markt opgewonden was … waarna de angst kwam toen het (onomkeerbaar) duikelde. Daarnaast heb ik voor de lange termijn aandelen in bezit die in waarde stijgen en over de jaren goede dividenden uitkeren. Het centrale thema: houdbaarheid en voorspelbaarheid van kwartaalresultaten  (earnings) en dividenduitkeringen.

VectorVest heeft haar eigen unieke indicator “Relative Safety”. Zoals de meeste indicatoren, beweegt deze op een schaal van 0 tot 2; meer dan 1 is gunstig en lager dan 1 is ongunstig of zwak.

Een voor de hand liggend voorbeeld is het aandeel Berkshire Hathaway. Hoe doet het vlaggeschip van Warren Buffett het op deze indicator ? Zoals je hieronder ziet, is de waarde van Berkshire’s RS 1.25, wat zeer goed is.

Berkshire Hathaway VectorVest screenshot

I bekeek de top drie aandelen gerangschikt op RS en kom een bekende naam tegen;

Google VectorVest screenshot

Alphabet (Google) had op dit moment een Relative Safety van 1.46; een uitstekende rating. Zelden noteert de Relative Safety hoger dan 1.48.
Ook een niet-abonnee kan een aantal aandelenanalyserapporten gratis opvragen. Ontdek wat de Relative Safety is van de bedrijven uit uw portefeuille.

Surf naar http://www.vectorvest.be/ en vraag een gratis Aandelenanalyserapport aan!  Aandelen met een hoge Relative Safety nemen is een van de beste beslissingen die je in mijn ogen kan maken voor je portefeuille op lange termijn.

Susan Hayes Culleton
Managing Director VectorVest Europe

One thought on “Houdbaarheid en Voorspelbaarheid ?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *