Hoog RV én hoog RS aandeel uit Canada: Go Easy

Easy Financing

In het VectorVest Journaal van 18/04/2021 gaf ik u een update van een Canadees groeiaandeel met een volgens VectorVest aantrekkelijke waardering. Go Easy heet het aandeel. Go Easy noteert in Toronto, Canada en de ticker is GSY.TO

Het bedrijf bestaat sinds 1990 en het hoofdkwartier is gelegen in Ontario, Canada. De CEO heet Jason Mullins, en GoEasy had de afgelopen 12 maanden een omzet v 548 miljoen Canadese Dollar. Het bedrijft telt 2.100 werknemers.

Ik heb het aandeel voorgesteld in het VectorVest Journaal op zondag 1 december 2019.

SLIDE 2 DIVISIES

Het bedrijf bestaat uit 2 divisies:

  • Easyfinancial:GoEasy biedt persoonlijke leningen aan. Het bedrijf werkt samen met Mastercard en heeft  een eigen betaalkaart. Van zodra een consument een aanvraag voor een lening indient, gaat het  allemaal heel snel. Er zit maximaal 1 dag tussen het indienen van een aanvraag voor een lening tot de beslissing of de lening al dan niet wordt goedgekeurd. Meestal weet de klant binnen het uur al of hij de lening al dan niet zal krijgen.Bijgevolg is er een hogere kans op wanbetaling maar daartegenover staan hogere intrestvoeten en hogere marges. Je kan leningen afsluiten van 500 tot 45.000 Canadese Dollar.Het segment Easy Financial is goed voor 78% van de omzet. Dit segment bestaat pas sinds 2006.
  • Easyhome: Naast Easyfinancial is er ook nog een divisie Easyhome. Deze divisie bestaat uit 161 winkels. Wat is hier bijzonder: je kan al die producten ook … leasen. Je kan er meubels, apparaten, elektronica en computers leasen en je hebt achteraf ook de mogelijkheid tot definitieve aankoop van het product. Easyhome is goed voor 22% van de omzet.
EasyFinancial en EasyHome
[Klik om te vergroten]

SLIDE OVERNAME LENDCARE

Op maandag 12 april 2021 kondigde GoEasy nabeurs de overname aan van Lendcare in een transactie die gewaardeerd wordt op 320 miljoen Dollar.

LendCare is een Canadees bedrijf voor consumentenfinanciering. Lendcare werkt samen met meer dan 3.000 handelaars. Deze handelaars zijn allerlei: verkopers van auto’s, motorboten, jetski’s maar ook renovatieprojecten voor woningen en healthcarediensten.

Lendcare is net zoals GoEasy een snelgroeiend bedrijf. De omzet steeg van CAD 72 M. in 2019 naar CAD 99 M. in 2020: een stijging van 37,5%. De pre-tax earnings stegen met in dezelfde periode met 26,6%.

Lendcare at a glance
[Klik om te vergroten]
De overname verhoogt het schuldniveau van Go Easy maar de nettoschuld tegenover de nettokapitalisatie zal onder het doel van Go Easy blijven (70%). Verder zal het bedrijf de cash flow gebruiken om zijn schuldniveaus af te betalen, aldus het management.

Beleggers reageerden enthousiast op deze overname en stuurden ‘s anderdaags het aandeel GoEasy met 9,5% hoger. Drie dagen later kreeg het aandeel een koersdoelverhoging en ging GoEasy nog eens met 8,8% hoger. Bestaande beleggers worden deels verwaterd maar de overname van LandCare wordt aanzien als een geweldige overname.

 

Het lijkt erop dat GoEasy en Lendcare complementair zijn. Uit de overnamepresentatie blijkt dat de transactie de gemiddelde rente van Go Easy zal verlagen en de kredietportefeuille meer zal diversifiëren.

Het Go Easy management sprak over een aantrekkelijke overname en synergieën die zullen helpen om het rendement op eigen vermogen te laten stijgen naar meer dan 25%. Lendcare zal bijdragen aan de huidige compounding earnings groei v meer dan 30%

De transactie zal naar verwachting onmiddellijk bijdragen aan de aangepaste winst per aandeel: deze zou volgens het management tot 10% bedragen in 2022 en 15% in 2023.

 

GoEasy voorgesteld in 2019

Ik heb het aandeel besproken in mijn Journaal van 01/12/2019, dat was dus enkele maanden voor de korte maar hevige coronaberenmarkt begon.

Journaal 2019 12 01
[Klik om te vergroten]
Iedere VectorVest abonnee kan alle Journaals van de afgelopen jaren opvragen en bekijken. Hoe? Surf naar www.vectorvest.be , via “Leer Beleggen” kiest u voor de “Universiteit”. Nadat u bent ingelogd met uw login en paswoord, kan u de journaals van de afgelopen jaren opvragen.

Toen ik het aandeel in december 2019 voorstelde, noteerde het 69 Canadese Dollar. Het aandeel is sinds die aankoop tot de low van corona met ongeveer …. 66% gedaald, van 69 Dollar naar 23 Dollar.

 

Never waste a good crisis

Dat was een ongelofelijke koopopportuniteit, als je het bedrijf fundamenteel met VectorVest bekijkt.

VV over GoEasy berenmarkt
[Klik om te vergroten]
Op 18/03/2020 bedroeg de koers CAD 24,41.

De Value, dat is de intrinsieke waarde die VectorVest op een aandeel kleeft, bedroeg toen liefst CAD 82,91.

Wat zeiden de VectorVest indicatoren?

Onze eigen indicatoren zijn er om aandelen makkelijk en snel te analyseren. Ze noteren op een schaal van 0 tot 2.

RV, de Relative Value, is het lange termijnkoerspotentieel. De RV van GoEasy bedroeg 1.66, hetgeen schitterend is.

RS, de Relative Safety, de indicator die de afgelopen 11 jaar liefst 10 x beter deed dan de S&P500 (buy and hold), bedroeg 1.25. Een RS boven 1.20 is zeer goed, een RS boven 1.40 is uitstekend.

GRT staat voor “verwachte winstgroei”. Die bedroeg 21%.

De Sales GRT staat voor omzetgroei in de afgelopen 12 maanden. Die bedroeg 17%.

EPS staat bij VectorVest voor “leading 12 month EPS”. De winst per aandeel die VectorVest binnen 12 maanden verwacht. Dit zijn dus niet de meest recente winstcijfers, wel een berekening van de toekomstige winst per aandeel. Die EPS bedroeg CAD 6,74.

Die leading 12 month EPS wordt bij VectorVest ook gebruikt in de P/E kolom. De forward P/E bedroeg toen 3,62, hetgeen duidde op een extreem lage waardering. Het aandeel stond dus spotgoedkoop op de low van de “coronaberenmarkt”.

De GPE, het omgekeerde van de bij ons bekende PEG ratio, bedroeg 5,80, hetgeen zeer positief was.

 

Miraculeus herstel sinds de low van de Coronaberenmarkt

Het aandeel is sinds de low van de coronacrash (23/03/2020) tot vandaag (06/05/2021) met …….541% gestegen.

Quicktest Go Easy
[Klik om te vergroten]
U vermoedt dan waarschijnlijk dat het aandeel peperduur zal noteren. Wel, vandaag noteert GoEasy met een forward P/E van 17 terwijl het een GRT (verwachte winstgroei) heeft van 25%.

Toen ik GoEasy op 01/12/2019 voorstelde, was het aandeel in 7 maanden met ruim 35% gestegen, terwijl in dezelfde periode is de forward P/E steeg van 9 naar 10: deze bleef dus bijna onveranderd. Dat kwam omdat de EPS, de winst per aandeel die wij binnen 12 maand verwachten, mooi meesteeg met de koers van het aandeel.

 

Grafiek op 5 jaar: steevast mooi lange termijn koerspotentieel

Grafiek 5 jaar met RV
[Klik om te vergroten]
Hier ziet u de grafiek van GoEasy op 5 jaar: u ziet dat de koers gestegen is van CAD 17 naar CAD 149 vandaag (06/05/2021). U zou denken dat het beste achter de rug is.

Kijken we naar de RV. Dit is de Relative Value (RV): een eigen indicator (op een schaal van 0 tot 2) die het lange termijn koerspotentieel weergeeft.
5 jaar geleden had GoEasy al een hoge RV (1.47). Na de forse stijging de afgelopen 5 jaar zou u initieel denken dat het huidig stijgingspotentieel beperkt is. Desalniettemin heeft GoEasy ook vandaag een RV van 1.62.

De Relative Safety (R.S.), de indicator die lange termijn beleggers best niet uit het oog verliezen, noteert vandaag 1.39, hetgeen zeer goed is. Het is wel zo dat de RS nog niet zo lang op hoog niveau noteert: Go Easy is dus nog geen gevestigde waarde.

Sinds de low van corona zien we dat GoEasy regelmatig naar het 50 SMA is gegaan om dan terug op te veren. Het aandeel noteert vandaag wel meer dan 12% boven zijn 50 daags voortschrijdend gemiddelde (50 SMA) waardoor er misschien betere instapmomenten komen. Andere beleggers stappen liever in bij een nieuwe all time high als er geen weerstaand meer is.

GoEasy is niet immuun voor marktcorrecties of berenmarkten, integendeel zelfs.

Kijken we naar de grafiek op 5 jaar, dan zien we dat het aandeel in het najaar v 2018 fors gedaald is, namelijk van CAD 54 naar CAD 30. Het najaar van 2018, u weet wel, toen zijn een aantal indexen 20% onderuit gegaan. En tijdens corona is het GoEasy gecrasht… om daarna gigantisch sterk te herstellen.

Als een aandeel fors daalt, vraagt u zich best af of de daling te wijten is aan marktsentiment of aan slecht bedrijfsnieuws (zwakke kwartaalresultaten, daling van het dividend, …). Zorg voor voldoende cash achter de hand om koopjes te doen na een forse beursdaling / berenmarkt en pik als lange termijn belegger kwaliteitsaandelen op van zodra onze marktsignalen op “Up” springen.

Op de low van maart vorig jaar, noteerde Go Easy aan een forward P/E van ….. 4 (!) met een verwachte winstgroei v 21%

 

Aandeelhouderswaarde

GoEasy is een ondergewaardeerd groeibedrijf (FA) met een mooie grafiek (TA).

GoEasy creëerde aandeelhouderswaarde: niet alleen door stijgende koers maar ook door aankoop v eigen aandelen,  waardoor de winst onder minder aandelen moet worden verdeeld. Het GoEasy management kocht in FY 2020 voor $ 42 miljoen aandelen terug tegen een gemiddelde prijs van $ 55,18. Dat was een geweldige zet om aandelen terug te kopen voor CAD 55,18 terwijl de koers nu CAD 149 noteert. Nu heeft GoEasy aandelen uitgegeven voor $ 122,85 om een aantrekkelijke overname te doen.

Dividendgroei
[Klik om te vergroten]
Verder keert GoEasy een  dividend uit met een zeer lage payout ratio. Dividenden zijn sinds 2014 met 34% CAGR gestegen en met 46,7% ten opzichte van vorig jaar. GoEasy keert voor het 17de opeenvolgende jaar een dividend uit.

 

Sterk track record

Verder is GoEasy er ook in geslaagd om in de loop van de tijd efficiënter te worden, wat tot uiting komt in de stijgende aangepaste ROE door de jaren heen. In 2016 bedroeg het aangepaste ROE 17,9% en voor 2020 31,1%.

Alles boven 15% is goed, en bij GoEasy bedroeg de ROE in 2020 liefst 31%

Met de overname van Lendcare wordt bijkomende aandeelhouderswaarde gecreëerd en dit is een  stap in de goede richting voor GoEasy in termen van het creëren van synergieën en het diversifiëren van de kredietportefeuille.

GoEasy zit wel in de financiële sector en er is een steeds risico op wanbetalingen. Op dit aandeel zelf kleeft dan ook een hoger risico.

 

Tom Van Noyen

Consultant VectorVest Europe

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

l
+