EPAM Systems: hoog RS aandeel dat gecrasht is owv …

EPAM

08/03/2022

EPAM Systems, Inc. is een wereldwijde leverancier van digitale platforms engineering en softwareontwikkeling aan klanten in meer dan 30 landen in Noord-Amerika, Europa, Azië en Australië.

De omzet bedroeg de afgelopen 12 maanden 3.7 miljard Dollar en 60% van de omzet werd vorig jaar behaald in Noord-Amerika. Europa was goed voor ruim 32% van de omzet.

Klanten van EPAM Systems zijn financiële diensten, bedrijven uit media en entertainment, de reissector, software- en hightech bedrijven, bedrijven uit de wetenschaps- en gezondheidssector maar EPAM Systems levert ook aan gewone consumenten. Verder, en dit is ook niet onbelangrijk, biedt EPAM Systems ook cyberbeveiligingsdiensten aan.

Een aantal klanten zijn Adidas, TUI Group, General Electric, maar dichter bij huis ook Wolters Kluwer, Telenet en UCB.

Fundamenteel scoort EPAM Systems uitstekend volgens VectorVest.
Als we eerst naar onze eigen indicatoren kijken:

De Relative Value (R.V.), het lange termijn koerspotentieel op een schaal van 0 tot 2 (hoe hoger, des te beter), bedraagt voor Epam Systems liefst 1,64, hetgeen uitstekend is.

De Relative Safety (R.S.), onze ijzersterke fundamentele indicator, bedraagt 1,44. Alles boven 1,20 is zeer goed, alles boven 1,40 is uitstekend. Zelden gaat de R.S. boven de 1,50.
De R.S. kijkt naar de debt-to-equity ratio, omzet, marktkapitalisatie, historiek, dividendpolitiek en of een aandeel bij het rapporteren van kwartaalresultaten al dan niet beter doet dan de verwachtingen van analisten.

EPAM sytems heeft 1.4 miljard Dollar aan cash assets terwijl de totale schuld slechts 46 miljoen Dollar bedraagt, een zéér gezonde financiële situatie dus.

EPAM Systems telt 58.000 medewerkers. Het hoofdkwartier is gelegen in Newton, Pennsylvania en de CEO heet Arkadiy Dobkin. De marktkapitalisatie is 11.2 miljard Dollar en het aandeel noteert in VectorVest in de software sector.

EPAM Systems werd opgericht in 1993 en de IPO, zeg maar het beursdebuut, gebeurde in 2012 aan 22 Dollar.

Het belang van de Stop Loss

Ik heb het aandeel EPAM Systems voor het eerst voorgesteld in mijn Journaal (webinar) van 22 november 2020.
Iedere abonnee kan al onze webinars uit het verleden opvragen. Surf naar  www.vectorvest.be/universiteit en u kan alle webinars van de afgelopen jaren opvragen. U ziet ook meteen in 1 oogopslag welke aandelen in het verleden werden voorgesteld.
De R.V. van EPAM Systems bedroeg toen 1,27 en de R.S. bedroeg 1,46.
De GRT, de verwachte winstgroei voor de komende 1 à 3 jaar, bedroeg 18%
De koers noteerde aan $ 341.
Het aandeel had reeds een verschroeiende rit achter de rug sinds de low van de coronacrash ($ 151). Desalniettemin steeg het aandeel nog fors door: de piek werd bereikt op 5 november 2021 aan $ 725.
Toen kwam de trendommekeer en EPAM Systems sprong op 6 januari 2022 op Sell aan $ 579.

EPAM Sell
Klik hier om de afbeelding te vergroten

De initiële daling had te maken met de waardering, die fors opgelopen was.Toen had aandeel piekte, bedroeg de P/E liefst 71.
De LT rente begon in de US te stijgen en alle groeiaandelen kregen klappen.
Midden januari 2022 waren volgens Sundial Capital Research al meer 40% van de aandelen uit de Nasdaq met minstens 50% gedaald sinds hun 52-week high.
U kan de grafiek van de 10 Year Treasury trouwens makkelijk volgen in VectorVest door TNX in te geven bij “Graphs”.

VectorVest stelt altijd:
“Negeer een Verkopen aanbeveling op eigen risico”.
Ieder beslist natuurlijk voor zichzelf om al dan niet de stop loss te volgen.

Nadat het aandeel op 6 januari 2022 op Sell sprong aan $ 579, begon de daling eind februari pas helemaal te versnellen.

Op vrijdag 4 maart 2022 noteerde het aandeel nog slecht $ 198.

Bottom Fishing? Risicovol, maar interessant bij kwaliteitsaandelen?

Het aandeel EPAM Systems kwam terug op mijn radar toen ik op 4 maart 2020 in de map “Searches – Bottom Fishing” de strategie “Jail Break” liet lopen.

De Jail Break strategie gaat kijken naar aandelen die extreem zwaar zijn afgestraft. Hieronder ziet u hoe u Jail Break kan terugvinden in VectorVest en u ziet ook de parameters van de search.

Jailbreak Unisearch
Klik hier om de afbeelding te vergroten

De Unisearch is onze ‘zoekmachine’. In de map Bottom Fishing vindt u allerlei strategieën waarmee u kan proberen te ‘bodemvissen’. De strategie Jail Break wordt ook wel “the mother of all explosive strategies for coming off a bottom” genoemd.

De aandelen worden gesorteerd op “VST/RT descending”.
Dit betekent:

Aandelen met de hoogste VST (master indicator) en de laagste RT (korte termijn momentum indicator) zullen bovenaan verschijnen.

Iedere belegger is anders: sommigen zijn agressieve beleggers die proberen een vallend mes te vangen. Zelf heb ik enkel oog voor kwaliteitsaandelen met uitstekende fundamentals.

Als je de “Jail Break” laat lopen, verschijnen bijna enkel aandelen met een zeer zwakke Relative Safety en een kleine marktkapitalisatie. Die zijn voor mij, als belegger in kwaliteitsbedrijven, niet interessant. Maar op 4 maart 2022 verscheen EPAM Systems hoog toen ik de Jail Break strategie liet lopen.

De link van EPAM met Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland: de reden van de crash

Waarom is dit aandeel, met goede fundamentals, zo hard afgestraft? Ik ben gaan kijken naar de oorzaken:

 • 4,5% van de omzet van EPAM Systems is in Rusland. Dit gebeurt in Roebel en die munt is geïmplodeerd. Ondertussen heeft EPAM Systems besloten om de activiteiten in Rusland stop te zetten.
 • De helft van het personeel van EPAM Systems werkt in …. Oekraïne. Als u zich afvraagt waarom EPAM Systems is gecrasht: dit is de reden.
  Het grootste gedeelte van het development team zit in Oekraïne. Het overige personeel is wereldwijd verspreid en is vooral verantwoordelijk voor de sales.

Pittig detail: de CEO van Epam Systems is een Wit-Rus en zoals u weet wordt Poetin in zijn oorlog gesteund door het regime van Wit-Rusland.

Weet dat EPAM Systems in een persbericht op 4 maart 2022 sprak over een onwettige en gewetenloze aanval op Oekraïne. Het is duidelijk dat de CEO, een Wit-Rus, hier echt afstand neemt over de inval van Rusland in Oekraïne. Een belangrijk statement.

Verder verscheen in het persbericht:

 • EPAM Systems stopt onmiddellijk haar dienstverlening in Rusland. Op dat nieuws daalde EPAM Systems op 4 maart nog eens met 6%
 • EPAM Systems trekt 100 miljoen Dollar uit om zijn werknemers en hun familie in Oekraïne te ondersteunen
 • EPAM voert plannen uit voor het versneld aanwerven van personeel in Centraal en Oost Europa, Latijns Amerika en Indië.

 

EPAM Press
Klik hier om de afbeelding te vergroten

EPAM Systems noteert op 4 maart 2022 liefst 73% onder de All Time High van 5 november 2021.
Het is dus een vallend mes.
Houd echter in het achterhoofd:

 • EPAM Systems verschijnt in de Bottom Fishing strategie Jail Break
 • EPAM Systems verscheen in november 2021 op plaats 25 in de “Fortune 100 Fastest Growing Companies”
EPAM Fortune 100
Klik hier om de afbeelding te vergroten
 • Op 7 december 2021 raakte bekend dat EPAM Systems wordt opgenomen in de S&P500. Het is dus niet het eerste het beste aandeel.
EPAM S&P 500
Klik hier om de afbeelding te vergroten

Er zit heel veel slecht nieuws in de koers verwerkt.  Het leek me opportuun om EPAM Systems nog eens te bespreken in mijn webinar.

U kan gans mijn presentatie over EPAM Systems terug beluisteren in het VectorVest Journaal van 6 maart 2022. Dit kan via onze VectorVest Universiteit of door naar ons Youtube kanaal te surfen.

Samengevat:

Het belang van de VectorVest Stop Loss: als u de stop loss had gevolgd, dan was u eruit voor de echt crash volgde op de inval van Rusland in Oekraïne.

Als u een belegger bent met interesse voor bottom fishing, kijk dan in de Unisearch naar de talrijke bottom fishing strategieën. Weet dat u een hoger risico loopt.

EPAM Systems: niemand kan de toekomst voorspellen, ik zeker niet, maar EPAM Systems is een groeibedrijf met een zeer gezonde financiële situatie en uitstekende fundamentele indicatoren volgens VectorVest.

 

EPAM notendop
Klik hier om de afbeelding te vergroten

 

Tom Van Noyen

Consultant, VectorVest Europe

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies. Het is de bespreking van een bedrijf en het artikel dient om u beter te vertrouwd te laten worden met VectorVest indicatoren. Iedere belegger / abonnee is zelf verantwoordelijk voor zijn/haar aan- en verkoopbeslissingen van aandelen en ETF’s.

2 thoughts on “EPAM Systems: hoog RS aandeel dat gecrasht is owv …

 1. Bedankt Tom voor deze waardevolle informatie. De koers is terug gevallen tot aan zijn value-lijn. De RV lijn is nog steeds stijgend en dit terwijl de EPS en de GRT steeds stijgen. Het ziet er dus goed uit en de koers stijgt opnieuw en stijgt door de Fibonnacciweerstand van 302 $. ik zou nu zeker durven kopen voor de lange termijn.
  Groetjes en bedankt.
  Willy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

l
+